Hjælp agerhønen og dig selv

Agerhønen og jagten med den stående hund er trængt, alle kan hjælpe lidt med at udsætte høns og forbedre biotoper uden at det koster særligt meget.

Der er mange der mangler trænings og jagtmuligheder på agerhøns, det kan afhjælpes ved at udsætte og pleje agerhøns og biotop dels på egne jagtmarker, men i mange tilfælde også på naboens.

Af praktisk erfaring ved jeg, at for rigtig mange fynske jægere har agerhønen ikke megen betydning, jeg har derfor i nogle år støttet udsætning og fodring af agerhøns på andres terræner, med det resultat at jeg ikke har manglet træningsarealer, ligesom der som regel er mindst en hønsejagt på det pågældende terræn med i aftalen. Der er ofte også faldet lidt andet jagt af også når de lærer en at kende, og ved at der kommer en human jæger med en god hund.

I febrauar i år lejede jeg, sammen med min bror, jagtretten på yderligere 225 Ha jord, næsten ren markjagt, op igennem foråret kunne jeg finde de høns jeg skulle bruge, og også harerne. 

Sidste uge i Juni satte vi udsætnings bure op og kom parhøns i dem, ugen efter satte vi 15 stk. 14 dage gamle kyllinger til, der var i ugens løb lidt dødsfald, så fredagen efter supplerede vi op med 3 ugers kyllinger, det er nu 20. Juli og nu kører det bare, store fine kyllinger med god fjerdragt, går sammen med parhønsene som vogter og passer godt på dem.

Pris pr familie af ovenstående er ca. 500 kr incl foder, udsætnings volierer kan købes for ca, samme beløb incl. foder rør og vand automat. Så set i lyset af hvad det ellers koster at gå på jagt og prøver er det overkommeligt, man kan jo starte lidt stille op og så udvikle over år.

God fornøjelse!

PS: Som Knud Overgård (ENG Setter mand siger, man skal ikke ærge sig over de kyllinger der dør, men glæde sig over de levende der kommer ud i naturen.  


26 Juli Vejret er godt og udsigten for de næste dage er fin og tør, kyllingerne har en fin fjerdragt, så i dag har vi sat to flokke ud. Når der sættes ud sætter vi for alvor gang i foder og vandtårn uden for volieren, derefter klodses volieren op på et par musten eller lignende, så kan de selv sive ud og komme tilbage som de ønsker, jeg fordrer og vander i buret i endnu en uge. VIGTIGT buret klodses op i alle fire hjørner så det ikke bliver en blind fælde.

Se billeder fra udsætning, og femugers kyllinger under fotos agerhøns.


27. Juli jeg kørte til udsætningene i morges, der var en flok ved den ene voliere, og de havde spist ved den anden. På baggrund af dette og den fortsat gode vejrudsigt har jeg netop sat et par flokke mere løs.

Se billeder fra 2707 under fotos agerhøns. 

23. oktober 2008, Sucessen er fortsat, det har været fantastisk at træne på de udsatte høns og også nogle få lidt mindre vilde flokke, de har været svære at komme til, det har krævet stærkt hundearbejde, men de har fløjet og været perfekte, desværre har det knebet med tiden til jagt på hønsene, men i den kommende weekend skal der jagtes på de frie marker med raps og efterafgrøder.

Alt i alt har det  været super med de udsætninger, og vi fort sætter helt sikkert næste år.

Du kan stadig følge projektet her. 

Her er et eksempel på flokudsætning langs et levende hegn.

Flere billeder under fotos.